כללי
שפעת חתולים נגרמת ממספר גורמים, כאשר בראש הרשימה וירוסים כולל: וירוס הרפס חתולים (FHV-1), ווירוס קליצי (FCV).
גורמי מחלה נוספים הם חיידקים משניים: בורדטלה (Bordetella), מיקופלזמה (Mycoplasma) וכלמידיאופילה (Chlamydiophila).
גורמי סביבה נוספים התורמים להתפרצות המחלה הם: צפיפות אוכלוסיית החתולים, תזונה, סביבה אקלימית או כל גורמי סביבה אחרים, אשר עלולים להוביל ללחץ (סטרס), אשר יגרום לירידה חיסונית.
המחלה תוקפת בעיקר גורי חתולים לא מחוסנים, עקב מערכת חיסונית חלשה.
החתולים נדבקים על ידי מגע ישיר או נשימה. המחלה דוגרת במשך כשבוע עד הופעת סימנים קליניים ראשונים.
המחלה נפוצה בבתי גידול, פנסיונים, מכלאות או כל מקום אשר בו ריכוז החתולים וצפיפותם גבוהה.
חתולים אשר החלימו מהמחלה יכולים להיות נשאים שקטים (סאב-קליניים) של הוירוסים במשך שנים ולהדביק חתולים אחרים, או להיות חולים באופן קליני כל חייהם. המחלה תתפרץ שוב עקב ירידה חיסונית מגורמי לחץ כלשהם כמו המלטה, מחלה, תזונה לקויה וכדומה.
סימנים קליניים
ירידה בפעילות, ירידה בתאבון עד אנורקסיה מוחלטת, חולשה כללית, עיטושים, שיעולים, קשיי נשימה, ריור, הפרשות שקופות או ירוקות צהובות (מוגלתיות) מהעיניים או מהאף, אדמומיות וכיבים בעיניים ובפה.
במידה ולא מטפלים במחלה, הדלקת עלולה לנדוד לדרכי הנשימה התחתונים ולהוביל לברונכיטיס או דלקת ריאות אשר עלולים לסכן את חייו של החתול.
אבחון
אבחון המחלה נעשה בעיקר על ידי לקיחת היסטוריה מדויקת (בדרך כלל חתול צעיר, לא מחוסן, שנחשף לחתולי רחוב נוספים), ובדיקה פיסיקלית מקיפה.
בדיקות מתקדמות יותר, לאבחון מצבו הקליני של החתול, וחומרת המחלה יושלם על ידי בדיקות דם, צילומי בית-חזה, ובדיקות סרולוגיה לוירוסים או תרביות חיידקים, לפי הצורך.
טיפול
מתחלק לשני סוגים. קודם כל הטיפול התומך אשר כולל: מנוחה כללית ובידוד מחתולים אחרים, ניקוי הפרשות מהאף והעיניים לפי הצורך, חימום החתול לפי הצורך והאכלה במזון עשיר, טעים ובעיקר ריחני.
הטיפול הרפואי עלול לכלול: משחות או טיפות לעיניים, תרופות אנטיביוטיקה לפה, תרופות או תוספי מזון אנטי-ויראליים, משככי חום, מעוררי תאבון, מכייחים וחומרי חיטוי לכיבים בפה.
במידה והחתול סובל מדלקת ריאות או סיבוכים אחרים, עלול להיות צורך באשפוז אינטנסיבי של בעל החיים במרפאה.
מנע
סדרת חיסונים מגיל 6-8 שבועות, ובידוד מחתולי רחוב לא מחוסנים יוריד משמעותית את הסיכוי להידבק במחלה.