שיהוק או גיהוק בכלבים וחתולים

תוכן עניינים

שיהוק נגרם על ידי תנועות מתפרצות של שרירי הסרעפת אשר אינן נשלטות על ידי בעל החיים ובאות וחוזרות בצורה עקבית. התנועות הלא רצוניות האלה גורמות לחסימה של פתח הלוע באזור בית הקול באופן מהיר ולא טבעי ובכך גורם להתפרצות צליל פתאומי מהיר מקנה הנשימה והגרון. הצליל או הרעש הזה הוא השיהוק. השיהוק מתלווה למעין קפיצה של רוב הגוף העליון של בעל החיים. שיהוק הוא, בדרך כלל, תופעה נפוצה מאוד, ארעית, רגעית חולפת אשר נגרמת על ידי גורם חסר משמעות. לעומת זאת, במקרים חריגים, אם השיהוקים נמשכים על פני זמן רב אז סביר להניח שהם נגרמים על ידי סיבה רפואית אשר עלולה להצריך אבחון וטיפול. סיבות רפואיות אשר עלולות לגרום לשיהוקים כוללות: שתייה או אכילה מהירה מדי או בצורה חפוזה או בכמות מרובה מדי, חומציות גבוהה מדי בקיבה, ריפלוקס מהקיבה לתוך הוושט, בליעת אוויר מיותר לתוך חלל הקיבה, התרגשות או משחק אנרגטי מדי, לחץ או מתח נפשי ומחלות רבות אחרות עם דגש על מערכת העיכול, לב ונשימה.

גיהוק או גרעפץ הוא שחרור של גז אשר נאגר בקיבה או בוושט דרך הפה. הגיהוק מלווה ברעש קולני ומאוד אופייני בבני אדם, אבל, לעומת זאת, בכלבים, ובאופן נדיר, בחתולים, הרעש די עדין ולעיתים בכלל לא שמים לב אליו. הקול של הגיהוק נגרם על ידי רטט בסוגר הוושט העליון כאשר הגז עובר דרכו. הגיהוק נגרם על ידי אכילה או שתייה מהירה אשר גורמת לבליעה רבה של אוויר. סיבות רפואיות אשר עלולות לגרום לגיהוקים כוללות מחלות שונות במערכת העיכול כמו ריפלוקס ומחלות אחרות.

טיפול בשיהוק: ברוב המקרים, השיהוק של בעל החיים יהיה קצר, מהיר ויחלוף מעצמו כפי שהופיע. התופעה נפוצה בעיקר בגורים או כלבים צעירים ונוטה לחלוף עם הגיל על ידי התפתחות של מערכת העיכול וסוגריה. עם זאת, לעיתים, השיהוקים ממשיכים ולא חולפים ואז ניתן לעזור לבעל החיים במספר דרכים על מנת לנסות לעצור את השיהוקים. אפשר לנסות לתת לבעל החיים לשתות מים או לאכול מעט אוכל או אפשר לעסות בעדינות את אזור בית החזה. מניעה עתידנית של השיהוקים ניתנת על ידי האכלה או שתיה מכלים מיוחדים אשר מאלצים את בעל החיים לאכול או לשתות לאט. לחילופין, ניתן להאכיל במנות רבות יותר אך קטנות לאורך היום. אם בעל החיים מפתח שיהוקים קבועים וממושכים או אם הם באים בשילוב עם סימנים קליניים נוספים כמו סימני נשימה כולל עיטוש, שיעול או סימני עיכול כמו הקאה או שלשול אז מומלץ לגשת אל הווטרינר לבדיקות ואבחון הגורם לשיהוקים.

טיפול בגיהוק: גיהוקים לא מצריכים טיפול אלא אם כן הם משניים למחלה מערכתית אשר מצריכה טיפול בה בדיוק כמו במקרה של שיהוקים פתולוגיים, דבר אשר יפתור גם את הגיהוקים.

 

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button