פעילות יתר של בלוטת האדרנל

תוכן עניינים

הסינדרום “קושינג” הוא אוסף של שינויים קליניים וביוכימיים אשר קורים עקב יצור סטרואידים מוגזם על ידי בלוטות האדרנל. בלוטות האדרנל נמצאות בתוך חלל הבטן מאחורי הכליות ותפקידם להפריש מספר הורמונים כולל סטרואידים.

גורם:

פעילות יתר של בלוטת האדרנל נגרם עקב גידול במוח אשר מייצר הורמון שגורם להפרשה מוגזמת של סטרואידים מהאדרנל, או גידול בבלוטת האדרנל עצמה. ברוב המקרים (85%) מדובר בגידול במוח מסוג מיקרו או מקרו אדנומה. בשאר המקרים (10-15%) מדובר בגידול בבלוטת האדרנל מסוג אדנומה או קרצינומה.

מאפיינים:

המחלה מופיעה בכלבים (נדירה בחתולים) בוגרים עד מבוגרים, ללא קשר למינם או לגזע שלהם (למרות שנפוצה יותר בנקבות מגזעים קטנים).

סימנים קליניים:

המחלה היא מחלה איטית, וסימניה מתפתחים בהדרגה על פני חודשים, ואפילו שנים. הסימנים הקליניים רבים ומגוונים, עקב ההשפעה הרחבה של ההורמון על כל חלקי הגוף. הסימנים כוללים: בטן נפוחה ונפולה, דילול פרווה או אובדן שיער עד כדי הקרחה. דילול השיער נרחב ולרוב בצידי הגוף. דילול השיער יכול להתלוות בגירודים, דלקות עור והופעת פיגמנט.
שתייה והשתנה מוגברת, דלקות דרכי שתן אשר באות לידי ביטוי בצריבה תוך כדי השתנה, דם טרי בשתן, מתן רב פעמים של שתן וקושי או כאב במהלך ההשתנה.
תאבון מוגבר, דילול שרירים וניוונם, הלחטה (נשימה עם לשון בחוץ), ירידה בתפקוד המיני וניוון האשכים. סימנים של פגיעה במערכת העצבים כמו עוויתות, שינויים במצב ההכרה ואחרים.

אבחון: האבחון מתחלק לבדיקות ראשונית כולל: בדיקות דם, כימיה, שתן, תרביות, צילומי רנטגן, אולטראסאונד, א.ק.ג. ול”ד. בדיקות מתקדמות יותר כוללות: בדיקות דם במכונים חיצוניים שם בודקים באופן כמותי ואיכותי את תפקוד בלוטות האדרנל.

טיפול: ברוב המקרים (גידול במוח) מטפלים בכדורים וניטור צמוד, ובחלק הקטן מהמקרים גידול באדרנל) יש צורך בניתוח להסרת בלוטת האדרנל אשר נגועה בגידול.

חשוב להבין ולזכור שמדובר במחלה אשר דורשת טיפול וניטור קפדני, אינטנסיבי ויקר!

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button