כווטרינר באשדוד אני מקבל בבית חולים וטרינרי אשדוד הרבה מקרים של בעלי חיים עם פחדים וחרדות כתוצאה מרעשים חזקים. זה יכול להיות מסופות של ברקים ורעמים, אזעקות באירועי טילים, צפירות בימי הזיכרון השונים, צופרי רכבים בכבישים, זיקוקים בימי חג או אירועים, נפצים של ילדים שובבים וכל גורם רעש אחר.
אצרף מאמר בנושא אשר כתבה העמיתה של, ד”ר בילי וילצ’פורט כיצד לזהות את הפחדים האלה וכיצד להתמודד איתם.
רגישות וחרדה מרעשים היא בעיה רפואית נפוצה מאוד בכלבים, על פי הערכות מעל שליש מהכלבים סובלים ממנה. בחתולים הביטוי לפחד שונה, הם ימצאו מקום מסתור ולא יצאו עד שיחלוף הרעש.
מקרים רבים בכלבים נותרים לא מאובחנים. רבים מהבעלים סבורים כי מדובר במשהו חולף או כלל אינם מודעים שמדובר במצב בריאותי הגורם לסבל לכלב וכתוצאה מכך גם אי נוחות לבעלים.
טיפים להתמודדות עם רגישות וחרדה מרעשים
הכנו לכם 8 טיפים כיצד להתמודד עם רגישות וחרדה מרעשים:
ההתנהגות הנגרמת מפחד בכלב מקבילה להתקף חרדה באנשים ועשויה להתרחש כאשר הכלב שלך שומע את הצליל החזק, אך היא עשויה להימשך הרבה מעבר לאירוע. יש כלבים שלא רק חוששים מהקול עצמו אלא נמנעים ממקומות שבהם שמעו את הצליל לפני או כאשר הם רואים אדם או חפץ הקשורים אליו.
- זיהוי – תגובת הכלב לרעש מסויים- לרוב רעשי סופה, זיקוקים, נפצים אך הכלב יכול להגיב גם לרעשי סירנה, שיפוצים, כלי רכב ועוד. חשוב לזכור שכאב עלול להגביר חרדה לרעשים ואם מדובר בכלב מבוגר שלא היה מגיב לרעש חזק מומלץ לקחת לבדיקה וטרינרית לשלול גורמים נוספים.
הכלב יכול להראות סימני מצוקה הכוללים:
- ריור
- רעד, ליקוק שפתיים, הרמת גפיים
- חיפוש מקום מסתור (מתחת למיטה, באמבטיה, בארון וכו’)
- היצמדות לבעלים לחיפוש עידוד ונחמה (אין שום בעיה לעודד וללטף כלב מפוחד)
- צעידה חסרת מנוחה
- יש כלבים שינסו לברוח ולצאת מהבית, יפילו חפצים בניסיון המנוסה וישרטו את הדלת או ילעסו קירות
- יש מקרים בהם הכלב יסרב לצאת ויעשה צרכים בבית
- הימנעות סביבתית ממקור הרעש– במידה וזיהינו שהכלב שלנו רגיש לרעשים רצוי להימנע מלחשוף אותו אליהם במידת האפשר. לא ללכת איתו להתקהלויות המוניות ורועשות כמו אירועי ספורט, מטווחים, שדות תעופה או מופעי זיקוקים כמו אלה ביום העצמאות.
אם הרעש מתרחש בבית, לא נעניש אותו על התנהגותו הנובעת מפחד. לא נילחץ או נצעק על הכלב החרד. ננסה ליצור עבורו סביבה מוגנת מרעשים, נסגור חלונות, נייצר מרחב בטוח שמוגן ככל האפשר מפני צלילים מפחידים. אפשר להשתמש במרתף או חדר פנימי אחר ללא חלונות, כמו ממד. לחילופין, הפכו חדר למקלט זמני. במקרים קלים ניתן להרגיל בהדרגה את הכלב לכלוב טיסה או גדריה עם צעצועים שיהווה מקום בטוח. ניתן למסך קולות ע”י הוספת רעש לבן ומוזיקה מרגיעה. הקפידו להציג את החדר הבטוח הרבה לפני האירוע ולהרגיל את הכלב לשהייה בחדר הבטוח. ניתן לעודד שהייה בחדר ולהוסיף פינוקים וצעצועים מיוחדים.
- שינוי התנהגות– ניתן לנסות לחשוף את הכלב לרעשים באופן הדרגתי ומבוקר בתהליך הנקרא דסנסטיזציה. נעשה זאת ע”י השמעה של הרעשים המפחידים בווליום נמוך מאוד בשלב ראשון כשאנו בקושי יכולים לשמוע וכאשר הכלב רגוע אפשר לייצר סביבה מרגיעה בנוכחות הצליל הנמוך, לפנק ולתת חטיפים. לאט לאט כשהכלב התרגל לצליל הנמוך אפשר לנסות להגביר את עוצמת הרעש בהדרגה עד שהכלב יתרגל. חשוב לזכור שהכלב יקבע את קצב ההרגלה, אם הכלב מראה סימני חרדה יש לחזור שלב אחורה.
- הסחת דעת– אם מצב הכלב מאפשר, במקרים של חרדה קלה, ניתן לנסות לתת לכלב חטיף או צעצוע שהוא אוהב וננסה לעודד התנהגות אלטרנטיבית כמו תרגילים שהכלב מכיר (שב, סיבוב, טאץ’) בנוכחות הרעש כדי לנסות להקל על הסטרס של הכלב. כך נעודד התנהגות רגועה.
- פרומונים– פרומונים אלה החומרים שהאמא מפרישה באופן טבעי הגורמים להרגעת הגורים, קיימים תכשירים המכילים פרומונים מלאכותיים העשויים לסייע בהרגעת הכלב. יש תכשירים שמגיעים כתרסיס, קולר או דיפיוזר.
- תוספי תזונה– יש כלבים שמגיבים טוב לתוספי תזונה המכילים חומצות אמינו בשם L-Tryptophan ו- L-Theanine. יש תוספים יעודיים לכלבים שנועדו להרגעה המכילים אותן.
- אפודה אנטי סטרס– הנקראת גם Thundershirt– אפודה (ווסט) העוטפת את הכלב ויוצרת עליו לחץ עדין. יש כלבים שהאפודה העוטפת משרה עליהם רוגע ועוזרת להם להתמודד עם החרדה.
- תרופות נוגדות חרדה– אם הכלב סובל מחרדה קשה, או למרות המאמצים הכלב עדיין חווה חרדה. אנא פנו לווטרינרית המטפלת או לווטרינרית בעלת התמחות בהתנהגות והתייעצו על טיפול תרופתי שניתן לשלב עם שאר הטיפולים. לאחר האבחנה, חשוב להתחיל ייעוץ וטיפול תרופתי לפני אירוע הרעש, על מנת שהטיפול יותאם באופן מיטבי לכלב, כמו התאמות מינון. אם הכלב מטופל יש לתת את התרופה מספר שעות לפני הסופה או אירוע הזיקוקים.
הגורמים לרגישות לרעשים אינם מובנים במלואם, חוש השמיעה של כלבים רגיש יותר משלנו. יש מספר גורמים אפשריים, כמו טראומת עבר, רעש חזק ולא מוכר, חשיפה חוזרת לרעש חזק, גם רקע גנטי בגזעים מסוימים בהם רואים עליה ברגישות מגזעים אחרים.
חשוב לזכור שפחד שאינו מטופל עלול להחמיר עם הזמן, התנהגות חרדתית של הכלב פוגעת בו ופוגעת בקשר שלו עם הבעלים. לכן, בכל מקרה של חשד או התלבטות התייעצו עם גורם מקצועי. על מנת להקל על הכלב ולהעניק לו את הטיפול הטוב ביותר.