כללי
מכת חום נגרמת עקב עליית חום גוף משמעותית (היפרתרמיה) מעל החום התקין לאותו כלב.
במצב גופני תקין המנגנונים שאחראים על פינוי חום מהגוף כוללים הסעה משטח הפנים של גופו של הכלב (70% מהחום), פינוי באמצעות אידוי על ידי הלחתה (כאשר הטמפרטורה הסביבתית מתקרבת לטמפרטורת הגוף התקינה של הכלב, אשר נעה בין 38 ל-39.5 מעלות צלזיוס) או על ידי ריור יתר.
בכלבים מכת חום באה לידי ביטוי בחום שמעל 40-41 מעלות צלזיוס, עקב חשיפה לסביבה חמה ולחה מאוד, או על ידי פעילות גופנית מאומצת.
מכות חום נפוצות בעיקר בקיץ (הכי נפוץ ממרץ עד אוקטובר), ובסביבה חמה ולחה, אך יכולות לקרות בכל זמן אחר של השנה ללא קשר לחום סביבתי או פעילות גופנית, אלא עקב חימום יתר במקום סגור, כמו סגירת הכלב ברכב סגור למשך זמן ממושך, או כל חימום יתר אחר.
סימנים קליניים
מכת חום נפוצה בכלבים צעירים עד בוגרים (גיל 0 עד גיל 4), מגזעים בינוניים עד גדולים, כאשר כלבים שמנים נמצאים בסיכון גבוה יותר עקב שכבת השומן הפוגעת בשחרור חום משטח הפנים של הגוף. הגזעים הנפוצים ביותר כוללים גולדן רטריבר, לברדור רטריבר, וגזעים פחוסים (ברכיצפאליים) כולל בולדוג אנגלי.
לרוב, הבעלים ימצאו את הכלב ממוטט לאחר חשיפה לחום כבד או לאחר פעילות גופנית מאומצת. ההתמוטטות עלולה להיות מלווה בנשימה מהירה, ריריות חיוורות, הקאה (רגילה או דמית), שלשול (רגיל או דמי), שתן דמי, דימומים מהאף, ערפול חושים, חוסר התמצאות, רעד שרירים, פרכוסים, עוויתות ואפילו תרדמת.
אבחון
ברוב המקרים, האבחון הוא מיידי לאור ההיסטוריה, אך לא תמיד כך. בהתאם לדחיפות מצבו של הכלב הוא יעבור בדיקה גופנית זריזה, ובדיקות מעבר יכללו בדיקות דם כולל ספירת דם, בדיקת ביוכימיה מקיפה ובדיקות לתפקודי קרישת הדם. בדיקות מעבר יבוצעו לפי הצורך.
טיפול
מכת חום הוא מקרה חירום!!!. אם הכלב לא יקבל טיפול מיידי סיכויי החלמתו אפסיים, ואם הוא כן יטופל סיכויי החלמתו עולים ל-50%. סיכויי ההחלמה תלויים במהירות ההגעה למרפאה, בתגובה לטיפול התרופתי הניתן במרפאה, כמות וחומרת הפגיעות הכלל מערכתיות בגופו של הכלב.
הטיפול ברובו מתבסס על מתן נוזלים ופלזמה, צינון גוף החיה, מתן תרופות לפי הסימפטומים כולל שליטה בפרכוסים, מתן שתן, העלאת הקרישה,עצירת בצקות, הורדת זיהומים ועוד.