ציטולוגיה עוסקת בחקר תאים בגוף כולל המבנה שלהם, תפקודם התקין והתקשורת שלהם עם הרקמות מסביב. כחלק מתהליך האבחון בבעלי חיים, לעיתים, יש צורך לבצע בדיקת ציטולוגיה או בדיקת ביופסיה.
בדיקת ציטולוגיה נעשית באופן פשוט מאוד על ידי מגע ישיר של זכוכית נושא עם הרקמה הנבדקת (משטח מגע) או על ידי אספירציה של תאים בעזרת מזרק ומחט (Fine needle aspiration) אשר בה הרופא דוקר את הרקמה הנבדקת באמצעות מחט דקה, שואב את תוכנה לתוך מזרק ואז שופך או משפריץ אותה על זכוכית הנושא. את הדגימה אשר נאספת צובעים, לעיתים, בצבעים מיוחדים ואז ניתן להתבונן עליהן באמצעות מיקרוסקופ. יתרונות הציטולוגיה הם שהיא ניתנת לביצוע בזמן אמת מבלי להפריע או להכאיב לבעל החיים, לרוב, ללא צורך אפילו בטשטוש או הרדמה מלאה למעט במקרים מאוד ספציפיים ובאופן מהיר כך שתוצאותיה מתקבלות כבר תוך דקות בודדות. חסרון הציטולוגיה הוא שהיא דוגמת רק חלק קטן מאוד של הרקמה כך שיתכן שהדגימה עלולה להיות לא מייצגת, ועל כן ישנם הרבה מקרים שבהם הבדיקה לא תהיה מתאימה או אמינה. עם זאת, זוהי הבדיקה הראשונה והעיקרית בה רופאים משתמשים כדי לבדוק נוזל או רקמה חשודה.
בדיקת ביופסיה נעשית על ידי חיתוך של פיסת רקמה (sectional) או את כל הרקמה (excisional), קיבוע בתמיסת פורמלין ושליחתה אל מעבדה מיוחדת. במעבדה רקמת הביופסיה עוברת תהליכי חיתוך לפלחים ואז עיבוד מיוחד אשר לוקח מספר שבועות. לאחר תהליכים אלה ניתן לחקור פלחים שלמים של הרקמה במיקרוסקופ. יתרון הביופסיה הוא בכך שהוא מאפשר התבוננות ברקמה במבנה השלם שלה ובכך לתת תשובה מדויקת יותר מציטולוגיה לאפיון הרקמה ולתת מענה, במקרים של גידולים, אם הרקמה הוסרה בשלמותה ועם שוליים נקיים, דבר אשר ישפיע מאוד על המשך הטיפול בבעל החיים. חסרונות הביופסיה הם שמדובר בתהליך אשר מצריך, לצורך הדיגום, הרדמה מקומית, או לרוב, הרדמה מלאה, זמן החלמה ממושך לבעל החיים לאחר הדיגום ופרק זמן ארוך וממושך עד קבלת תוצאות הבדיקה.
ברפואה הווטרינרית נעזרים בציטולוגיה או בביופסיות במספר רב של תחומים כשהחשובים מבניהם הם אבחון מצבי מחלה שונים והגורמים להם. מטרת הבדיקה היא לזהות שינויים שהופיעו בתאים בהשוואה לתאים הנורמליים המרכיבים את האיבר שנדגם. הדגימה נלקחת מהאיבר או מהנוזל המופרש ממנו. כך ניתן לאבחן האם התאים הם נורמליים או האם יש בהם מחוללי זיהום כמו חיידקים, נבגים או טפילים שינויים כגון דלקת, תהליכים סרטניים ואחרים.
דוגמאות בהם תתבצע בדיקת ציטולוגיה או ביופסיה כוללים משטחי דם, משטחי שתן, משטחי צואה, נוזלים שונים בחללי הגוף או בתוך רקמות, משטחים מלקויות עור, גידולים שונים על הגוף או בתוכן ועוד רבים אחרים.
לסיכום, בדיקת ציטולוגיה היא בדיקה קלה, פשוטה, מהירה, יעילה ונוחה מאוד לשימוש אשר מתבצעת במרפאות בתדירות גבוהה מאוד ומספקת תשובות מהימנות ומהירות. עם זאת, לעיתים אין ברירה והדגימה נשלחת לחוות דעת של מומחה לפתולוגיה וטרינרית או לעיתים יש צורך בשליחת ביופסיה.