לחץ דם גבוה

תוכן עניינים

מטרת המערכת לב-כלי דם היא להזרים דם באופן שוטף על מנת שכל הרקמות בגוף יקבלו חמצן והזנה באופן תקין ורציף. זרימת הדם ניתנת למדידה על ידי לחץ דם אשר נוצר על דפנות כלי הדם. ניתן למדוד לחץ דם עורקי ולחץ דם ורידי. העורקי הוא החשוב יותר. המדידה יכולה להיות של לחץ דם  סיסטולי (הגבוה) או לחץ דם דיאסטולי (הנמוך). הסיסטולי היא המדידה החשובה יותר. כמו בכל מערכת אחרת בגוף, לחץ הדם מווסת על ידי מספר מנגנוני שליטה בגוף שתפקידם לשמור על לחץ הדם ברמות מסוימות אשר מוגדרות כתקינות כולל קצב ותפוקת הלב, התנגדות כלי הדם, הכליות, מערכת העצבים ועוד. חריגה מרמות תקינות כוללת לחץ דם נמוך אשר גורם לחוסר חמצון של רקמות בעוד שלחץ דם גבוה גורם לנזק ברומטרי לרקמות. מאמר זה מתמקד בתופעה של לחץ דם גבוה.

נזקי לחץ דם גבוה

הנזקים מלחץ דם גבוה נוצרים עקב קוטר קטן מדי של כלי הדם מלהכיל אותו עד כדי כך שגורם לכלי הדם להתפוצץ. הדימום עשוי להיות קטן וזניח בטווח הקצר אבל הרבה דימומים קטנים יגרמו לנזק משמעותי בטווח הארוך. איברים בסיכון גבוה לנזק משמעותי עקב לחץ דם גבוה כוללים עיניים עם דגש על הרשתית, הכליות, הריאות או המוח עקב שליחת תסחיפים של קרישי דם.

הגורמים ללחץ דם גבוה

גורמים נפוצים ללחץ דם גבוה כוללים: מחלת כליות כרונית, מחלות הורמונליות שונות כולל קושינג (בעיקר בכלבים), היפרתירודיזם (בעיקר בחתולים), סכרת, ואקרומגלי אשר על רובן ניתן לקרוא באתר שלנו במאמרים אחרים תחת הלשונית מחלות הורמונליות, פאוכרומוציטומה שזה גידול בבלוטת יותרת הכליה, ופוליצטמיה אשר הינה מחלה בה יש ריכוז גדול מדי של כדוריות דם אדומות בדם.

סימנים קליניים ללחץ דם גבוה

סימנים קליניים אשר עלולים לרמוז על לחץ דם גבוה שונים ומגוונים בהתאם לאיבר אשר נפגע ממנו ועלולים לכלול: פרכוסים, שינויי התנהגות, חוסר התמצאות בסביבה, סימנים עצביים והתנהגותיים שונים, עיוורון פתאומי, שינויים בתאבון, בחילות, הקאות, אנורקסיה, חולשה, שיעולים, קשיי נשימה ועוד.

אבחון לחץ דם גבוה

בבני אדם לחץ דם גבוה נקרא “הרוצח השקט” בגלל שבשלב הראשוני הוא לא מראה שום תסמינים אשר עלולים לרמוז לנוכחותו. כדי לאתר לחץ דם גבוה מודדים לחץ דם באופן שגרתי בכל פעם שרואים רופא או אחות. באופן דומה, בחיות מחמד, הדרך הנפוצה לאבחן חריגות בלחץ דם היא בבדיקות סקר. במידה ובעל החיים סובל מאחת מהמחלות שציינו ברשימת הגורמים יש למדוד לחץ דם באופן קבוע ותדיר לפני שיגרם נזק. לצערנו, הדרך האחרת לאבחן לחץ דם גבוה היא כאשר יש כבר נזק והתפתחות של סימן קליני כלשהו כמו עיוורון או כשל כליה וכולי.

מדידת לחץ הדם בחיות מחמד

מדידת לחץ דם בחיות מחמד נעשית על ידי מכשירים שונים. בדומה למדידה באנשים ,מלפפים שרוול מתנפח סביב הרגל או הזנב, מבצעים מספר קריאות לחץ דם ומחשבים את הממוצע שלהן. חשוב לזכור שהמון דברים משפיעים על התוצאה המתקבלת עם דגש על הסטרס שבה נמצא בעל החיים לכן יש לבצע את הבדיקה בצורה השקטה והנינוחה ביותר האפשרית לבעל החיים, דבר שלא תמיד ניתן להשיג ברמת המרפאה.
לחץ דם סיסטולי תקין הוא מתחת ל-120-140 ממ”כ, חשוד לגבוה בין 140 ל-160 ממ”כ, מעל 160 ממ”כ בכלבים ו-170 ממ”כ בחתולים נחשב לגבוה באופן ודאי.

דרכי הטיפול בלחץ דם גבוה

טיפול בלחץ דם גבוה, מעבר לטיפול במחלת הרקע הראשונית, כולל דיאטה דלה בנתרן ותרופות שונות. נדרש מעקב עקבי ע”י בדיקות לחץ דם. בהתחלה פעם עד פעמיים בשבוע עד אשר הגענו ללחץ הדם הנדרש (120-160 ממ”כ בהתאם לבעל החיים והמקרה) ולאחריו פעם בחודש עד חודשיים או לפי הצורך.
את המדידות יש לבצע כ-4-6 שעות לאחר מתן התרופות.

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button