כללי
החורף בישראל קצר, יחסית, אך אם זאת מביא איתו בעיות רפואיות הנפוצות לעונה זו.
בדף זה ניתן לכם, הבעלים, מספר עצות כיצד להתמודד עם בעיות אופייניות לחורף, על מנת שתוכלו לשפר את איכות החיים של החיה שלכם בתקופה זו.
לינה
בעונת החורף מומלץ להחזיק את בעל החיים בתוך הבית. כדאי לארגן לבעל החיים פינה חמה לרביצה אשר תכיל שמיכה, כורסא, סלסלת רביצה וכולי.
חשוב לזכור, כי המצעים של החיה מתלכלכים בדיוק כמו המצעים שלנו, ולכן, על מנת למנוע סיכון של הדבקה בפטריות או פרזיטים של העור, יש לדאוג לנקות את המצעים לפי הצורך.
במידה ובעל החיים ישן איתכם במיטה, יש לדאוג שהחיה נקייה, מחוסנת, ומטופלת כנגד פרזיטים חיצוניים ופנימיים.
ניקיון
כאשר יוצאים עם החיה לטיול, היא עלולה להירטב ממי הגשם ולהתלכלך בבוץ. כאשר חוזרים הביתה מומלץ לשטוף את הבוץ במים חמימים ללא סבון, ואחר כך, יש ליבש היטב את כל גוף החיה עם מגבת.
אסור לתת לחיה לשכב קרוב מדי לגוף חימום כלשהו, מחשש לכוויות בעור, או משריפה של הפרווה.
התנהגות
בחורף ישנם מספר שינויי התנהגות להם כדאי שתהיו מודעים: דבר ראשון, ישנה נטייה פיזיולוגית לישון יותר שעות מאשר בקיץ. דבר זה הוא רגיל לחלוטין, ואינו מצביע על מחלה.
דבר שני, אשר שונה מהקיץ, הוא התיאבון. בחורף יש דרישה מטבולית גבוהה יותר של הגוף לאנרגיה על מנת ליצר ולשמור על חום הגוף. מכיוון שאנרגיה זו מגיעה מהמזון הנצרך על ידי החיה, ישנה עלייה בתאבון החיה, ועלייה בכמויות המזון אותה החיה אוכלת. למרות זאת, חשוב לשמור על מינוני מזון נכונים כדי למנוע השמנה מיותרת.
קור
למרות שלרוב החיות יש פרווה, הפרווה מספקת הגנה חלקית בלבד מפני הקור. הדבר בעיקר נכון בגורים צעירים. חשוב לדאוג לפינת רביצה חמה, ובמידה והחיה נמצאת מחוץ לבית, לדאוג לאזור רביצה אשר אינו חשוף ישירות לרוחות קרות או גשם.
סופות ברקים ורעמים
ישנם בעלי חיים אשר רגישים לרעשים או לאורות שנוצרים בזמן סופה של ברקים ורעמים. חיות אלו נוטות להיכנס ללחץ אם תחילת הסופה, לברוח בכל פעם שיש רעם או ברק, להתחבא מתחת לספה או מיטה, לילל בבכי, לרעוד, ועוד. הדרך הטובה ביותר לעזור לחיה הלחוצה שלכם היא על ידי תמיכה נפשית, כלומר להיות עם החיה, ללטף ולהרגיע אותה, כפי שעושים עם ילד מבוהל. חשוב, לא לכעוס או לצחוק על החיה, כיוון שהיא נמצאת במצוקה נפשית, אשר חולפת עם תום הסערה.
דלקות מעיים
לכלבים רבים, בחורף, יש נטייה להרוות את צימאונם על ידי שתייה משלוליות, תוך כדי הטיול היומי שלהם. מומלץ למנוע את התופעה הזו משתי סיבות: סיבה ראשונה, כי הדבר הינו חינוך רע, ונותן לחיה הבנה שמותר לאכול דברים תוך כדי הטיול. הסיבה השנייה, היותר חשובה, היא בריאותית. לא מעט משלוליות המים עלולות להיות מזוהמות בחיידקים או טפילי מעיים מסוכנים שעלולים לגרום לדלקות מעיים קשות. במידה והחיה שלכם מקיאה או משלשלת יש להביאה למרפאה וטרינרית בהקדם האפשרי.
דלקות פרקים
בתקופת החורף, מחלות של פרקים נוטות יותר לבוא לידי ביטוי באופן קליני (בעיקר בחיות זקנות). הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבחורף ישנו קור חודר, ובמקביל לחות גבוהה לאחר גשם, אשר גורמים להחמרה בבעיית הפרקים של החיה. הסימנים הקליניים כוללים צליעה חלקית או מלאה של הרגל עם הבעיה, חוסר פעילות או אי תזוזה (בעיקר בשעות הבוקר) מחשש לכאב, נטייה להתנהגות אפאטית וחוסר תאבון.
במידה ותראו חלק מסימנים קליניים אלו, פנו לוטרינר לאיבחון הבעיה וטיפולה.
דלקות דרכי השתן
בתקופת החורף ישנה נטייה קלה יותר לחלות בדלקות של דרכי שתן (בעיקר בנקבות אשר אינן מעוקרות). סימנים קליניים אשר עלולים לראות במידה וישנה בעיה בדרכי השתן כוללים: חוסר תאבון, ירידה בפעילות הכללית, הגברת הרצון לתת שתן, שתייה מרובה מהרגיל, בריחת שתן בבית, מתן שתן דמי או טפטוף דם לפני/אחרי מתן השתן, יללות/בכי תוך כדי השתנה או ניסיון לתת שתן, היסוס או חוסר רצון לנסות לתת שתן, עמידה בתנוחת השתנה טיפוסית אך ללא הצלחה להפיק שתן, ועוד.
במידה ותראו חלק מסימנים קליניים אלו, הגיעו לוטרינר לאיבחון הבעיה וטיפולה. מומלץ לאסוף דוגמא מהשתן לפני הגעתכם למרפאה.
דלקות אוזניים
בתקופת החורף ישנה נטייה קלה יותר לחלות בדלקות אוזניים (בעיקר בכלבים עם אוזניים ארוכות ושמוטות כגון קוקר ספניאל). סימנים קליניים אשר עלולים לראות במידה וישנה בעיה באוזן כוללים: הטיית ראש לצד אחד, ניעור הראש, גרוד האוזן עם הרגל, יללה או בכי תוך כדי ניעור/גירוד הראש או האוזן, שמיטת האוזן כלפי מטה, פצעים/נפיחויות/קרחות על אפרכסת האוזן או מסביבה.
במידה ותראו חלק מסימנים אלו, פנו למרפאה וטרינרית בהקדם לאיבחון וטיפול בבעיה.
תאונות
אנא זיכרו, כי בחורף סכנת ההחלקה גבוהה יותר, ובשילוב עם שדה הראיה המוגבל של נהגי הרכבים, הדבר מהווה סכנה גבוהה יותר לכלבים אשר מטיילים באזור עירוני ללא קולר ורצועה. המלצתנו, תמיד לטייל עם הכלב עם קולר/רתמה ורצועה, ולהימנע מלטייל באזור של כביש סואן.
כדי למנוע החלקה של הכלב, יש לוודא כי ציפורני הכלב גזורות היטב, ולהימנע מלטייל באזורים חלקים, או אזורים עם מכשולים רבים כגון סלעים, גדרות וכולי.
במידה ויהיו לכם שאלות נוספות בנוגע לחורף, או בכל בעיה אחרת, אנא צרו קשר עם אחד מהוטרינרים במרפאתנו, ונשמח לעזור לכם.
שיהיה לכם חורף חם ובטוח…