טוקסופלמוזיס

תוכן עניינים

טוקסופלזמוסיס (Toxoplasmosis) היא מחלה טפילית הנגרמת על ידי פרוטוזואה, שהיא יצור חד תאי, בשם טוקסופלזמה גונדי (Toxoplasma gondii). הטפיל יכול להדביק את רוב בעלי הדם החם כולל כלבים, חתולים ובני אדם. הסיבה הנפוצה ביותר לבני אדם לחלות במחלה היא על ידי אכילת בשר נא. דרך נוספת להידבק היא דרך אכילת פירות או ירקות לא שטופים כי הטפיל מועבר דרך אדמה נגועה.

חתולים משמשים כמאחסן של טוקסופלזמה. החתול עצמו נדבק על ידי אכילת בשר חי אשר מכילים ציסטות מדבקות של הטפיל. הציסטות מגיעות למעיים ושם משחררות את הטפיל. הטפיל מתרבה ומתחיל לייצר ביצים אשר מופרשות בצואה. החתול מפריש את הביצים למשך כשבועיים בלבד ולאחר מכן לא יעשה זאת יותר לשארית חייו. דרך נוספת להדבקה היא דרך השלייה מהאמא לגורי החתולים ברחם. 

סימנים קליניים של טוקסופלזמה בחתולים יופיעו רק לעיתים נדירות וכוללים, לרוב, פגיעה במערכת העיכול אשר תגרום לשלשול קל אשר חולף תוך מספר ימים עד שבוע. פגיעה מחוץ למערכת העיכול תגרום לנזקים במערכת הנשימה, הכבד או העצבים. מופע זה יהיה, לרוב, בחתולים צעירים עם מערכת חיסון חלשה ותגרום למותו של החתלתול. סימני המחלה כוללים ירידה במשקל, חום, צהבת, בטן נפוחה, עוויתות, בעיות מפרקים, דלקת עיניים, שיעול, קשיי נשימה ועוד. 

סימנים קליניים של טוקסופלזמה בכלבים כוללים קשיי נשימה, הגדלת קשרי לימפה, צהבת, דלקת עיניים, כאב בטני, סימנים עצביים כמו עוויתות שיתוק גפיים, הטיית ראש ואחרות. 

בבני אדם בריאים טוקסופלזמה לא גורמת לסימנים קליניים וחולפת לבד כפי שהופיעה. לעומתם, בבני אדם עם מערכת חיסון חלשה כמו בבני אדם חולים, בני אדם חולים אשר לוקחים תרופות אשר פוגעות במערכת החיסון או נשים בהריון עלולה להתפתח מחלה קלינית. סימנים קליניים עלולים לכלול חום גבוה, חולשה, כאבי ראש, קשרי לימפה מוגדלים. בחולים ממש קשים עלול להתפתח זיהום במוקדים רבים בגוף כולל ריאות, עיניים, עיכול, לב, מוח וכבד. בנשים בהריון עלול להתפתח זיהום שלייתי ועוברי אשר יגרום להפלה. חשוב לציין שברוב המוחלט של הדבקת האם לא יהיו שום סימני מחלה והסיכוי לפגיעה בעובר בעקבות הדבקה דרך השליה עומד על 1 מכל 10,000 עוברים. אנשים בריאים שמערכת החיסון שלהם תקינה יישארו מחוסנים לשארית חייהם לאחר הדבקה בטוקסופלזמה בעוד שאנשים מדוכאי חיסון עלולים לחלות במחלה אפילו אם בעבר היו מחוסנים.

אבחון טוקסופלזמה נעשה על ידי מדידת נוגדנים.  IgGו-IgM הם הנוגדנים אותם אפשר למדוד. נוגדני IgM מופיעים בתחילתה של המחלה ויורדים בהדרגה על פני מספר חודשים בעוד נוגדני IgG מופיעים כשבועיים לאחר תחילת המחלה ועולים בהדרגה על פני מספר חודשים ואחר כך נשארים ברמה קבועה במשך שנים רבות. בחתולים מדידת כייל נוגדנים IgM מעל 1:64 או, לחילופין, מדידת עליה בנוגדנים IgG ב-2 בדיקות רצופות בהפרש של 3 שבועות מצביעה על דלקת אקוטית בבעל החיים. לחילופין, ניתן לבצע בדיקת נוכחות בלבד של טוקסופלזמה על ידי בדיקת PCR.

הטיפול בטוקסופלמה בצורתה האקוטית הוא בעזרת תרופות אנטיביוטיות .אין תרופה אשר יעילה כנגד מצבו הרדום של הטפיל כציסטה בתוך רקמה בגוף.

כיצד אפשר למנוע הדבקה בטוקסופלזה? לשטוף פירות וירקות באופן יסודי במים וסבון, להימנע מאכילת ביצים לא מבושלות או מטוגנות, להימנע משתיית חלב לא מפוסטר, אישה בהריון צריכה להימנע מניקוי ארגז צרכים של חתולים או עבודות גינון, אין לאכול בשר נא ויש לבשל או לצלות אותו היטב לפני האכילה.

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button