בני אדם אשר חום גופם עולה עקב פעילות פיזית מאומצת או כאשר הם נחשפים לטמפרטורות גבוהות של הסביבה מפעילים בגופם מנגנון אוטונומי בלתי נשלט של קירור אשר נקרא הזעה. בלוטות הזיעה נמצאות לאורך כל הגוף בתוך שכבות העור העליונות וכאשר עולה הטמפרטורה הפנימית של הגוף מעל רמה מסוימת מתחילות אותן בלוטות להפריש נוזל אשר נקרא זיעה על פני העור. טיפות הזיעה נחשפות לחום של הסביבה, מתאדות ובכך מקררות את שטח הפנים של העור על הגוף. פעולה זאת מורידה, בפועל, את הטמפרטורה הפנימית של הגוף.
מנגנון הקירור של כלבים וחתולים: הלחתה
בניגוד לבני אדם, לכלבים וחתולים, אומנם, יש בלוטות זיעה בכפות הרגליים אך אלה אינן מהוות חלק משמעותי במנגנון הקירור של הגוף. בניגוד לבני אדם, בכלבים וחתולים מנגנון קירור הגוף שונה לחלוטין. קירור הגוף מסתמך על מנגנון אשר נקרא הלחתה. במהלך ההלחתה רטיבות (רוק/ריר) אשר נמצאת על הלשון מתאדה באוויר תוך כדי נשימה מהירה וכבדה עם פה פתוח. פעולת ההתאדות של הרוק/ריר גורמת לאפקט קירור. אותן נשימות מהירות וכבדות מאפשרות תוך כדי שאיפה לאוויר להגיע לריאות לתפוס את הלחות אשר נמצאת אצל הכלבים בריאות לחזור החוצה תוך כדי נשיפת האוויר ולהתאדות ובכך לגרום להתקררות הגוף “מבפנים”. גורם נוסף אשר תורם לתהליך ההתקררות של הגוף הוא התרחבות של כלי דם באזורים פריפריים כולל קצוות הזנב, גפיים, פנים ואוזניים. באזורים אלה נוצרת זרימה גבוהה יותר של דם בכלי הדם הפריפריים ובכך הדם מתקרר על ידי חשיפה לסביבה. מנגנון זה יעיל כאשר בעל החיים מתחמם עקב טמפרטורה פנימית גבוהה כמו זאת אשר נוצרת במהלך פעילות פיזית כמו ספורט, אך מנגנון זה לא יהיה יעיל כאשר מקור החום הוא טמפרטורת סביבה גבוהה. גורם שלישי ואחרון לאיזון הטמפרטורה של הגוף הוא הפרווה. הפרווה של הכלבים והחתולים משמשת אותם כחומר מבודד בין הטמפרטורה הפנימית של הגוף לטמפרטורה החיצונית של הסביבה. בקיץ הפרווה משמשת כמחסום כנגד החום החיצוני בעוד שבחורף היא דווקא משמרת את חום הגוף הפנימי ומשמשת כמחסום כנגד הקור.
סיבות נוספות להלחתה בכלבים
סיבות נוספות להלחתה בכלבים כוללות: התרגשות, כאב, לחץ (עקה), משקל עודף, מכת חום, תגובה אלרגית ותרופות מסוימות אשר מגבירות חילוף חומרים. בימים חמים מאוד אשר נפוצים ביותר בישראל עקב היותה מדינה חצי מדברית חמה או, לחילופין, כאשר הכלבים פעילים יותר על ידי פעילות פיזית, אז הטמפרטורה הפנימית שלהם עלולה לעלות יתר על המידה ולהוביל למצבים של מכת חום (נושא אשר נידון בהרחבה במאמר אחר באתר תחת לשונית חירום בתיקיית המאמרים). בכלבים מגזעים פחוסים (ברכיאוצפלים) שמירת חום גוף תקין חשובה הרבה יותר עקב הקושי שלהם לייצר מנגנון הלחתה יעיל ולקרר את הגוף שלהם ובכך לחשוף אותם הרבה יותר לסכנה של מכת חום.
הלחתה בחתולים
בניגוד לכלבים, חתולים לא נוטים להלחית לצורך קירור הגוף באותה תדירות ונפיצות כמו בכלבים. אצל חתולים חשוב מאוד לסייע באופן מיידי לקרר את חום הגוף במידה והם מלחיתים עקב חום גבוה של הסביבה או עקב פעילות ספורט אינטנסיבית מדי. סיבות אחרות רפואיות אשר עלולות לגרום להלחתה בחתולים ואותן יש לפסול כוללות: כאב מכל סיבה, מחלות לב ומחלות נשימה.
דרכים למניעת עליית חום הגוף בבעלי חיים
כיצד ניתן לעזור לבעלי החיים שלנו להימנע מאותן בעיות אפשריות עקב עליית חום הגוף? תספורות או דילול פרווה, שהייה באזורים מוצלים ומקוררים, מים זמינים ונגישים לאורך כל שעות היום, עידוד שתיה על ידי האכלה במזון רטוב או מזון עתיר בנוזלים כמו פירות וירקות, או אלתורים כמו ארטיקים, הגברת הלחות של הסביבה על ידי תרסיסים של מים וצינון הגוף על ידי מקלחת.
פנייה לטיפול רפואי במקרה של הלחתה חריגה
בכל מקרה שאתם חושדים שההלחתה של בעל החיים שלכם היא חריגה או אם יש סימנים קליניים נוספים אשר מחשידים שישנה בעיה רפואית אשר גורמת להלחתה אנא פנו בהקדם לבית החולים שלנו באשדוד לצורך תיאום בדיקה מסודרת במרפאתנו.