כלבים, חתולים או חיות מחמד אחרות הם חברינו הטובים ביותר. הם חלק בלתי נפרד מהמשפחה שלנו. הם נמצאים בקרבנו וחולקים איתנו רגעים שמחים ועצובים, זמנים טובים וקשים, אבל, בסופו של דבר, אנחנו נאלצים להיפרד מהם בתהליך אשר נקרא הרדמה.
הרדמת חסד או המתת חסד הם אחד התחומים הקשים ביותר שיש לנו בעבודתנו כווטרינרים ונחשבת כזכות אשר שמורה לבעלי חיים אשר נמצאים בסבל או בכאב אשר מאפשרת להם לסיים את חייהם בכבוד. כווטרינר, הגעתי למקצוע הזה על מנת לעזור ולרפא בעלי חיים ולא על מנת לסיים את חייהם, אבל ישנם מקרים בהם אינני יכול יותר לעזור לבעל החיים והסבל שלו הוא קשה מנשוא. בשלב הזה מגיע החלק של ה”חסד” בהרדמת החסד והפריבילגיה שיש לי כאוהב חיות וכרופא לעצור את סיבלו של בעל החיים ולתת לו מנוחת עולם.
ההחלטה של וטרינר על סיום חייו של בעל חיים שאינו יכול לבטא את רצונו שלו היא קשה מאוד. אסור להקל ראש בהחלטה שכזאת כי השיקולים לביצועה רבים ומגוונים תוך כדי שקלול מצבו הרפואי של בעל החיים, מצבו הנפשי של בעל החיים, רצונות בעליו, המלצות ועצות של בני משפחתו ואחרים בסביבתו של הבעלים ועוד שיקולים רבים אחרים אשר כולם כאחד משפיעים על החלטתנו, כווטרינרים, האם להמליץ ולאשר הרדמת חסד או שלא, דבר אשר עושה את ההחלטה הקשה הזאת מתישה, מייסרת ומייגעת לווטרינרים לא פחות מהבעלים של בעל החיים.
דוגמאות למתי הווטרינר ימליץ או יאשר הרדמת חסד היא כאשר ישנה פגיעה משמעותית באיכות החיים של בעל החיים כולל:
- מחלה חשוכת מרפא אשר גורמת לסבל ולא ניתנת יותר לריפוי או לטיפול.
- כאבים עזים אשר לא ניתנים לשיכוך.
- חוסר שליטה בסוגרים עד לידי מצב שבעל החיים עושה על עצמו את צרכיו באופן אשר מבייש אותו.
- חוסר יכולת של בעל החיים לאכול או לשתות בכוחות עצמו בעקבות מחלה קשה.
- חוסר יכולת של בעל החיים לעמוד או לנייד את עצמו ממקום למקום.
- תשישות נפשית או מנטלית של בעל החיים על לכדי פגיעה משמעותית במצב הכרתו, התנהגותו או מודעות שלו לסביבה.
חשוב לאפשר לכל האנשים הקשורים לבעל החיים המורדם להיפרד ממנו, כל אחד בדרכו ועם הזמן הדרוש לו, תוך הפנמה והבנה על ידי כל אחד ואחת מהם שאכן נעשה כל אשר ניתן על מנת להאריך את חייו וכי הגיע השלב שעל מנת לעזור ליקר להם מכל זאת בעצם הבחירה הנכונה. ההרדמה של בעל החיים היא מתוך חסד כאשר מטרתה למנוע סבל עכשווי או עתידי שלו, ולשחרר אותו בדרכו האחרונה תוך כדי שהוא מוקף ומחובק בבני משפחתו האוהבים. אין להסתיר את ההרדמה מילדים במשפחה כי יש להם יכולת טובה מאוד לקבל את המציאות כפי שהיא ולהפנים שזו דרכו של העולם. חשוב לאפשר להם להיפרד מבעל החיים ולתת להם מרחב להתאבל בדיוק כמו המבוגרים. למבוגרים במשפחה כדאי לחשוב רק על סבלו של בעל החיים וצרכיו המיידיים של לשחרר אותו לדרכו האחרונה.
הרדמת החסד נעשית במרפאה בחדר פרטי ושקט בזמן שאין לקוחות אחרים בבית העסק ורק לאחר שכל בני המשפחה קיבלו הזדמנות נאותה להיפרד מיקירם בדיסקרטיות בפעם האחרונה. הרדמת החסד נעשית בנוכחות הבעלים, שזאת המלצתנו על מנת שבעל החיים יראה ויהיה עם בעליו עד רגעיו האחרונים, או שלא, במידה והדבר מהווה מעמסה נפשית קשה מדי לבעליו, בהתאם לבחירתם. הרדמת החסד נעשית בשלבים אשר כוללים:
- טשטוש עמוק.
- הכנסת קטטר לווריד.
- הרדמה מלאה (כמו לניתוח).
- הרדמת החסד עצמה על ידי זריקה אשר עוצרת את פעילות הלב והריאות. הזריקה מכילה חומרי הרדמה במינונים גבוהים מאוד כך שבעצם בעל החיים הולך לישון שינה עמוקה ואינו מתעורר. תהליך זה אינו כרוך בסבל או בכאב.
- וידוא שבעל החיים מת.
- פינוי הגופה לקרמציה או לקבורה.
כמה מילים לסיום: פרידה אחרונה מבעל חיים שהיה בן משפחה לכל דבר היא דבר קשה מאוד אשר מותיר בליבנו חלל ריק אשר כל אחד ואחת מאיתנו יתמודד עימו בדרכים שונות. הדבר החשוב ביותר להבין ולהפנים הוא שזה דרכו של העולם. חשוב להתמקד בזיכרונות של כל הימים הטובים והנפלאים שהיו לכם עם בעל החיים שלכם ולא להתרכז בסוף הבלתי נמנע של הרדמת החסד עצמה.
חיבוק גדול ואוהב מכל צוות בית חולים וטרינרי אשדוד ושלא תדעו יותר צער