היסטיוציטומה בכלבים

תוכן עניינים

היסטיוציטומה זה גידול שפיר שמקורו בתאים בעור בשם תאי לנגרהנס אשר מתפקדים כחלק ממערכת החיסון של העור. תפקידם של ההיסטיוציטים הוא לחקור אנטיגנים (גוף זר) אשר אליהם נחשף העור. ההיסטיוציט יוצר קומפלקס עם הגוף הזר. הקומפלקס אשר נוצר נודד אל קשרי הלימפה הסמוכים וממשיך משם במעלה המערכת הלימפטית. במערכת הלימפטית עצמה, ההיסטיוציט מציג את הגוף הזר לתאים אחרים של מערכת חיסון אשר מחליטים אם וכיצד להתמודד עם הקומפלקס המוצג. היסטיוציטומה מופיעה, לרוב, בכלבים צעירים בין הגילאים חצי שנה עד שנתיים. להיסטיוציטומה יש מופע אופייני של גידול אשר גדל חיצונית על העור (דרמאלי), בצורת עיגול, עם צבע ורדרד או אדמדם, לרוב, בחצי הקדמי של הגוף אבל יכול להופיע גם במקומות אחרים בגוף וגם בגיל מבוגר יותר.

שיטות האבחון של גידול ההיסטיוציטומה בכלבים

כיוון שגידול ההיסטיוציטומה דומה ללא מעט גידולים אחרים עם מופע זהה אשר חלקם מסוכנים וסרטניים חשוב לבצע אבחון מסודר ולאשר שאכן מדובר בגידול זה לפני שניתן להכריז שכל אשר נדרש זה רק לעקוב אחריו ולתת לו להחלים באופן ספונטני.

אבחון הרקמה נעשה, לרוב, על ידי בדיקת ציטולוגיה (FNA) או, במקרים חריגים, על ידי ביופסיה.


בדיקת ציטולוגיה היא בדיקה פשוטה מאוד בשביל וטרינר מנוסה (ביצעתי מאות ואפילו אלפים כאלה) אשר נעשית בקלות וזריזות במרפאה ונותנת אבחנה ודאית תוך דקות ספורות. בבדיקה דוגמים עם מזרק ומחט תאים מתוך הגידול, מפזרים אותם על פני זכוכית נושאת, צובעים את התאים ומסתכלים מתחת למיקרוסקופ. לתאים של היסטיוציטומה אשר נקראים היסטיוציטים יש מופע טיפוסי מאוד וקל מאוד לזהותם בבדיקה המיקרוסקופית. במקרים של ספק הווטרינר יתייעץ עם מומחה להיסתיופתולגיה וטרינרית או ישלח את הדגימה לחוות דעת נוספת אצל המומחה במעבדה חיצונית. היתרונות בציטולוגיה שהיא זמינה, קלה לביצוע, לא דורשת טשטוש, לא פולשנית, מהירה ויחסית זולה. החסרונות בציטולוגיה היא שלא תמיד ניתן להוציא מספיק תאים מהרקמה או להגדיר ולאבחן את סוגם ואז יש צורך בבדיקה פולשנית יותר כמו ביופסיה.
ביופסיה היא בדיקה בה חותכים חלק מהרקמה או כל הרקמה של הגידול תחת הרדמה מקומית או מלאה (ברוב המקרים) ושולחים אותה למעבדה לבדיקה היסתיופתולוגית. היתרונות בביופסיה הם שהיא תיתן תשובה ודאית יותר, ביחס לציטולוגיה, לגבי זהותו של הגידול אשר הוסר, אפיון מדויק יותר של רמת הפולשנות שלו והאם שולי הרקמה (במקרים בהם הוסר כל הגידול) נקיים מתאים של הגידול. החסרונות בביופסיה שהבדיקה מצריכה הרדמה מלאה, יקרה יותר ודורשת יותר זמן (בין שבוע לשבועיים) על קבלת התשובות.

הטיפול בגידול ההיסטיוציטומה

גידול היסטיוציטומה יבצע, ברוב המקרים, רגרסיה באופן ספונטני, כך שאין שום צורך בטיפול. הזמן הממוצע עד שהגידול נעלם נע בין חודש לשלושה חודשים. עם זאת, לעיתים, בזמן הופעת הגידול, הוא מגרד ומפריע לכלב כך שהוא מתעסק ופוצע אותו ואז עלולה להיווצר דלקת, זיהום או כיב ואז מומלץ להסיר אותות כירורגית בניתוח. 

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button