האם בעל החיים שלי סובל מהרעלת שוקולד?

תוכן עניינים

אחת השאלות הנפוצות ביותר בקבוצת הפייסבוק שלי, וטרינרים עונים, היא האם בעל החיים שלהם אשר גנב מזון שמכיל שוקולד עובר הרעלה או לא?

נתחיל בהסבר קצר לגבי הרעלת שוקולד: 

בשוקולד ובקקאו ישנם חומרים בשם תיאוברומין (Theobromine) וקופאין (caffeine) אשר משתייכים למשפחת המתיל-קסנטינים והינם רעילים לבעלי חיים. הרעלה ברמה קלה בעקבות מינונים של 20 מ”ג/ק”ג תגרום לחוסר מנוחה, ערנות יתר, היפראקטיביות, ריור, הקאות ושלשולים. הרעלה בינונית של 40 מ”ג/ק”ג תגרום לנשימה מהירה ומואצת, הפרעות בדופק וקצב הלב, שתיה והשתנה מרובה. הרעלה קשה של 60 מ”ג/ק”ג תגרום לרעידות או פרכוסים, ובסוף אובדן הכרה. הרעלה קטלנית של 200 מ”ג/ק”ג תגרום לקומה ומוות. 

ככל שהשוקולד כהה ומרוכז יותר כך כמות התיאוברומין אשר קיימת בו גבוהה יותר. השוקולד המסוכן ביותר הוא שוקולד לאפיה, אחריו שוקולד מריר, אחריו שוקולד חלב ולבסוף שוקולד לבן. לדוגמא: כ-30 גרם שוקולד חלב לכל ק”ג משקל גוף נחוצים על מנת לגרום הרעלה לעומת 3 גרם בלבד של שוקולד מריר או כהה. בנוסף, ריכוז חומרים אלו עולה ככל שאחוז הקקאו בשוקולד הינו גבוה יותר.

עכשיו, עלינו לברר האם כמות השוקולד שבעל החיים שלנו אכל מסוכנת או לא. לצורך בירור זה נצטרך להכין מספר פרטים יבשים כולל: משקל בעל החיים, סוג השוקולד שנאכל והכמות שנאכלה.

בשלב זה יש להיכנס לגוגל ולרשום בעברית בלשונית החיפוש מחשבון להרעלת שוקולד או, לחילופין, באנגלית chocolate toxicity calculator שזה עדיף על מנת לקבל מבחר מחשבונים רחב יותר. לאחר מכן יש לבצע את החיפוש ויופיעו לנו עשרות מחשבוני הרעלת שוקולד. יש להיכנס לכל אחד מהמחשבונים, להזין את הפרטים אשר מבקשים (רק לשים לב אם היחידות אותן מבקשים כמו במשקל הכלב הם בקילוגרמים או בפאונדים שזה חלקי 0.455 ביחס לקילוגרמים). חפשו מחשבון הרעלת שוקולד עם יחידות מדידה שאתם מזהים ומכירים (ק”ג, גרם) או מחשבון בינלאומי עם מכלול אפשרויות כאלה שהופך אותו ליותר נוח לשימוש. אני ממליץ במידה ואינכם בטוחים בתוצאה אותה קיבלתם או אם ברצונכם לאמת שהתוצאה שקיבלתם היא אכן נכונה להיכנס למספר מחשבונים ולבדוק בכמה מהם במקביל.

במידה והתוצאה אשר קיבלתם מאשרת חשש להרעלת שוקולד יש לפנות מיד אל הווטרינר לצורך קבלת טיפול חירום. הטיפול תלוי בזמן אשר עבר מאכילת השוקולד, כמות וסוג השוקולד שנאכל והסימנים הקליניים של בעל החיים. טיפול ראשוני כולל הוצאת השוקולד מהקיבה על ידי השריית הקאה ומתן פחם פעיל בכדי למנוע את ספיגה נוספת של השוקולד במעיים. טיפול מורכב יותר אשר עלול לכלול אשפוז של בעל החיים יכלול טיפול תומך בהתאם למצב בעל החיים ותסמיניו ועלול לכולל מתן נוזלים לווריד לצורך קידום הפרשת התיאוברומין מהגוף, נוגדי בחילות והקאות, תרופות לייצוב הנשימה, הורדת קצב הלב, מניעת הפרעות קצב לב, הורדת לחץ דם, נוגדי פרכוסים, מעודדי הרגעה ואחרות.

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button