דלקת צפק מדבקת בחתולים

תוכן עניינים

כללי:

מחלה מדבקת וקטלנית של חתולים, אשר נגרמת על ידי וירוס ממשפחת קורונה (Corona).
וירוס קורונה נפוץ מאוד כגורם מחלה של מערכת העיכול בחתולים. במקרים חריגים הנגיף עובר מוטציה לנגיף אשר גורם לדלקת הצפק הקטלנית.
הנגיף עובר דרך צואה, שתן ורוק, ומדביק חתולים בריאים דרך נשימה או בליעה. לאחר ההדבקה הנגיף מתרבה בתוך תאים של מערכת החיסון, מתפשט לכל חלקי הגוף, ומייצר תגובה חיסונית של הגוף עצמו, אשר גורמת לסימנים הקליניים של המחלה.
הנגיף תוקף, בעיקר, חתלתולים צעירים בגילאים 6 עד 16 שבועות.

סימנים קליניים:

בתחילת המחלה ישנם סימנים קליניים כלליים כולל: חום, חוסר תאבון, אנורקסיה, חוסר פעילות, ירידה משקל, רזון, חיוורון, אפאטיות, חולשה, הקאות ושלשולים.
ככל שהמחלה מתקדמת הסימנים הקליניים מחריפים ל-2 צורות אפשריות. בחתולים עם מערכת חיסון חלשה (לרוב חתולים צעירים) מופיע המופע ה-“רטוב” של המחלה (ב-75% מהמקרים), ובחתולים עם מערכת חיסון חזקה (לרוב חתולים בוגרים) מופיע המופע ה-“יבש” של המחלה (ב-25% מהמקרים).
במופע “רטוב” של המחלה חללים שונים בגוף מתמלאים בנוזל דלקתי. המופע הרטוב מלווה בסימנים קליניים של בטן נפוחה, נפיחות של שק האשכים או קשיי נשימה עקב נוזלים בבית חזה.
במופע “יבש” של המחלה מופיעות מורסות מודלקות ודלקת נמקית באיברים שונים. הסימנים הקליניים הם בהתאם לאיבר שנפגע. האיברים שעלולים להיפגע כוללים: כבד, טחול, כליות, לבלב, מעיים, ריאות, עיניים ומערכת העצבים.

אבחון:

אין בדיקה ספציפית לאבחון המחלה אבל יש חשד סביר לפי סימנים קליניים ובדיקות נלוות כולל: דם, כימיה, שתן, דיגום ובדיקת נוזלים (מופע רטוב), צילומי רנטגן, אולטראסאונד וסרולוגיה או PCR. בדיקות אחרות נעשות לפי הצורך.

טיפול:

עד לפני מספר שנים לא הייתה תרופה למחלה, וברוב המקרים החתול היה מת תוך זמן קצר (לאחר מספר ימים במופע הרטוב ולאחר מספר חודשים במופע היבש) כאשר הטיפול היחיד שהיה שניתן הינו טיפול תומך. בשנים האחרונות יצאו לשוק תרופות אנטי ויראליות כאשר אחת מהן בשם GS-441524 שהיא תרופה אשר חוסמת את האפשרות של הווירוס להשתכפל מראה תוצאות מבטיחות מאוד בטיפול ואפילו החלמה של חתולים חולי FIP. הטיפול נעשה על ידי זריקה אחת ליום במשך 12 שבועות כאשר המינון שלה משתנה בהתאם לצורת המחלה ממנה סובל החתול ומשקלו. הטיפול נחשב ליקר אבל עדיין זמין ועם תוצאות מרשימות ביותר ביחס לאלה שהיו זמינים בעבר. בנוסף, התרופה נחשבת לבטוחה מאוד לשימוש וללא תופעות לוואי משמעותיות. חשוב לציין שהטיפול הזה עדיין לא מאושר על ידי מנהל המזון והתרופות של ישראל ולכן לא ניתן להשיגו במרפאות וטרינריות אלא רק בדרכים חלופיות כמו דרך קבוצת הפייסבוק חתולים עם FIP בישראל.

 

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button