כללי:
דיספלזיית המרפק היא מחלה המורכבת ממספר תהליכים אורטופדים הכוללים: שבר זיז המרפק (Olecranon) בעצם הגומד (Ulna), שבר הזיז הווי האמצעי (Proc. Coronodeus) בעצם הגומד, כשל איחוי הסחוס המפרקי (OCD) בבליטת העלי האמצעית (Condylus) של עצם הזרוע (Humerus), וחוסר הקבלה (Incongruity) בין עצם הגומד לעצם החישור (Radius) בזמן הגדילה.
חלקם, או כל התהליכים הללו, עלולים לגרום לחוסר יציבות של המפרק במרפק, ועקב כך להתפתחות דיספלזיה DJD)) כולל: דלקת, זיזי עצם חדשים, וניוון כללי.
המחלה פוגעת בעיקר בכלבים מגזעים גדולים, בגיל צעיר של 4-18 חודשים, אך עלולה להתבטא באופן קליני רק בגיל מבוגר יותר.
המחלה עלולה להופיע במרפק אחד או בשניהם במקביל.
סימנים קליניים:
צליעה ברגל קדמית (אחת או שתי הרגליים). הצליעה מתחזקת תוך כדי פעילות פיזית. הליכה נוקשה או צעידה עם מרפק מכופף כלפי חוץ, כאב ונפיחות מקומית באזור המרפק. סימנים לא מדויקים של כאבים אורטופדים כוללים: חוסר פעילות, חוסר תאבון, יללות או בכי, ישיבה עמידה או הליכה בתנוחה לא שגרתית.
אבחון: נעשה על ידי בדיקה כללית, בדיקה אורטופדית ועצבית לגפיים וצילומי סקר בעזרת מכשיר רנטגן.
טיפול: מתחלק לטיפול תומך נגד הדלקת והכאבים כולל: שינויים תזונתיים בעזרת תוספי מזון או שינוי הדיאטה בכלל, הורדת משקל עודף או שמירה על משקל נמוך ככל האפשר, פעילות מוגבלת ומתאימה למצב האורטופדי, תרופות נגד כאבים ועוד טיפולים לפי הצורך.
חלק מתהליכי המחלה מצריכים ניתוחים אורטופדיים כולל: קיבוע זיז המרפק לעצם הגומד, הסרת הזיז הווי, והסרת הסחוס החולה מבליטת העלי.
פרוגנוזה: למרות כל הטיפולים, רוב הכלבים יסבלו מתהליכי דלקת במרפק (DJD) בדרגה זו או אחרת אשר תצריך טיפול תומך ומתמשך לשארית חיי הכלב.