עזרה ראשונה במקרה דימום מהאף
השלב הראשון הוא להעניק עזרה ראשונה לבעל החיים. קודם כל, חשוב שהבעלים של בעל החיים (אתם) תירגעו! כל הפגנת לחץ על ידי הבעלים תרגש את בעל החיים ותחריף את הדימום. הדבר הבא, הוא להרגיע את בעל החיים עצמו מאחר וכל ריגוש או לחץ יהווה טריגר לעלייה בלחץ הדם ואז הדימום מהאף עלול להחמיר.
עצירת הדימום מהאף
השלב הבא, לעצור את הדימום, דבר אשר נעשה על ידי הפעלת לחץ פיזי בשילוב עם קירור של אזור גשר האף. דרך אפשרית לעשות זאת היא על ידי מגבת מגולגלת סביב קרחון או שקית ירקות קפואים מהפריזר. יש לזכור שאין לחסום את הנחיריים על מנת שבעל החיים יוכל להמשיך לנשום בנוחיות.
הסיבות האפשריות לדימום מהאף
סיבות אפשריות לדימום מהאף הן רבות ומגוונות וכוללות: טראומה, זיהומים, דלקות, גוף זר אשר תקוע במערות האף, גידול או פוליפ, לחץ דם גבוה, בעיית קרישה, הרעלה, מחלות סיסטמיות (בעיקר זיהומיות) אשר משפיעות על קרישת הדם כמו קדחת קרצית, מחלות אוטואימוניות, תרופות שונות אשר פוגעות בקרישה, אבסס בשורש השן של הלסת העליונה, פגיעה במח העצם, מחלות כבד ומחלות תורשתיות.
אבחון הגורם לדימום מהאף
לאחר ההגעה אל המרפאה הווטרינר ייקח היסטוריה רפואית מלאה של בעל החיים עם דגש על חשיפה אפשרית לרעלים מסוימים כמו רעל עכברים, האם הדימום התחיל לאחר טיול בטבע עם חשיפה למלענים, האם בעל החיים מקבל תרופות אשר עלולות לגרום לדימום, האם בעל החיים עבר טראומה, האם יש שינויים במבנה או המראה של הפנים, האם החיה מתעטשת או מגרדת את הפנים, האם ישנם סימנים אחרים כמו צואה שחורה או דימום ממקומות אחרים בגוף וכן הלאה.
טיפול בדימום מהאף
הטיפול בבעל החיים יתחלק לשני חלקים: החלק הראשון, לעצור את הדימום הפעיל מהאף במקביל לטיפול בתופעות לוואי משניות אפשריות כתוצאה מהדימום עצמו כמו בעיות בנשימה או בעיכול. החלק שני, לטפל בגורם לדימום ולמנוע את חזרתו בעתיד.