גירוד הוא פעילות עצבית בתאי העצב התחושתיים אשר גורמת לתחושה לא נעימה ובכך מעוררת את הדחף של בעל החיים לנשוך או לשרוט או לשפשף את העור. בשנים האחרונות הרפואה נוטה להתייחס לגירוד כחוש בפני עצמו אשר מועבר בתאי עצב נפרדים מאלו אשר מעבירים תחושות לא נעימות כולל גרד או כאב. מדענים זיהו קולטנים ספציפיים אשר מאיצים חומרים שונים וגורמים לתחושת הגירוד. דוגמא לחומר כזה הוא היסטמין אשר מופרש אל הדם כחלק מתגובה אלרגית או דלקתית.
גרד הוא אחד הסימנים הקליניים הנפוצים ביותר שבגללם בעלים של בעלי חיים מגיעים אל בית החולים שלנו לבדיקה.
רשימת הגורמים לגירודים בכלבים וחתולים היא ארוכה ומתחלקת למספר קטגוריות:
טפילי עור נמצאת בראש הרשימה וכוללת פרעושים אשר נחשבים לגורם הנפוץ ביותר לגרד בכלבים ובחתולים. טפילים אחרים אשר עלולים לגרום לגרד בבעלי החיים כוללים אקריות כולל: דמודקס, סקביאס ואוטודקטס (בחתולים) אשר הינם טפילים מיקרוסקופיים שחיים על העור, בתוכו או בתוך זקיקי שיער. טפילי עור נוספים, אך הרבה פחות נפוצים, כוללים: כיילטיאלה, נוטואדרס ואחרים (ניתן לקרוא על כל אחד מהטפילים השונים במאמרים נפרדים אשר נמצאים באתר זה)
אלרגיות היא הסיבה השנייה בנפיצותה אשר תגרום לגירודים בכלבים ובחתולים. האלרגיה הנפוצה ביותר היא אלרגיה לפרעושים או יותר נכון לעקיצת הפרעוש. אלרגיות אחרות אשר הינן נפוצות כוללות: אלרגיה לחלבונים אשר נמצאים במזון, אלרגיה נשימתית לאלרגנים אשר נשאפים לתוך מערכת הנשימה, ואלרגיית מגע לחומרים שונים ומגוונים אשר מגיעים במגע ישיר עם עור החיה (ניתן לקרוא על כל אחת מהאלרגיות השונות במאמרים נפרדים אשר נמצאים באתר זה).
גורמים נוספים אשר כוללים כחלק מהמופע הקליני שלהם גירודים בכלבים וחתולים כוללים: מחלות חיסוניות כולל מתווכות חיסון או אוטואימוניות, זיהומים חיידקיים, פטרת, שמרים, מחלות הורמונליות, מחלות סרטן שונות ועוד רבות אחרות. בפועל, רשימת המחלות אשר עלולות לגרום לגירודים הן ארוכות, מגוונות וכמעט אינסופיות.
איך מזהים אם גירודים הם לא סתם גירודים אלא סימן קליני של בעיה רפואית אשר מצריכה אבחון?
הסימנים שאכן מדובר בגירודים בעלי משמעות קלינית כוללים: בעל החיים שמתגרד בתדירות גבוהה או בלתי פוסקת, סימנים קליניים שונים ומגוונים על בעל החיים כולל נשירה רבה או מוגזמת, קרחות, אדמומיות, פצעי גרד כמו שריטות של ציפורניים או פצעי נשיכה ולעיסה של העור, פצעים אחרים כמו פצעים מפרישים או נפוחים, קשקשת, שינויי פיגמנט וצבע של העור, עיבוי העור (מראה מקומט או קרטוני), ליקוקים בלתי פוסקים, התחככות כנגד חפצים או הרצפה ועוד.
אבחון הגורם לגירודים בכלבים וחתולים יכול להיות פשוט או מורכב ועלול לכלול: לקיחת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית מקיפה, מגרדי עור, משטחי מגע, ציטולוגיה, טריכוגרם, תרביות שונות לפטרת או חיידקים, ביופסיות, בדיקות דם, בדיקות הורמונליות ובדיקות אחרות לפי הצורך.
טיפול בגירודים בכלבים וחתולים יהיה בהתאם לגורם ועלול לכלול: טיפול אנטי טפילי כמו טיפול נגד פרעושים או אקריות, טיפול נוגד גרד כמו סטרואידים, אפוקוול, ציטופויינט, ציקלוספורין ואחרים, אנטיביוטיקה, טיפול נגד שמרים, טיפול נגד פטריות או נבגים, שינויי תזונה כמו מזון רפואי היפו-אלרגני, תוספי מזון, חומצות אומגה, הורמונים ועוד.