ברוצלוזיס בכלבים (Brucellosis)

תוכן עניינים

ברוצלוזיס (brucellosis) בכלבים היא מחלה אשר נגרמת, בעיקר, על ידי החיידק ברוצלה קאניס. מחלה חיידקית זו הינה מדבקת מאוד בין כלבים על ידי מגע מיני ולכן הסיכון המרכזי להימצאות המחלה הוא בכלבים מבתי גידול אשר מתעסקים בהרבעות. יכולה להיות גם העברה דרך העיניים והפה אך היא פחות נפוצה. ישנם 4 זנים ידועים שיכולים לגרום למחלה בכלבים: ברוצלה מליטנזיס, ברוצלה אבורטוס, ברוצלה סואיס וברוצלה קאניס. כאמור, הנפוצה והמשמעותית ביותר בכלבים היא הברוצלה קאניס. בישראל קיימת המחלה ברוצלה מליטנזיס בבקר, צאן וגמלים וישראל נקיה מברוצלה אבורטוס מאז 1985. עד 2019 לא היה אבחון של ברוצלה קאניס בישראל אז היתה התפרצות של המחלה בצפון הארץ כאשר כלבים אשר יובאו לישראל מחו”ל לצורכי הרבעה הביאו איתם את המחלה.

לאחר חדירת החיידק דרך מגע מיני הוא מתקדם לקשרי הלימפה האיזוריים. משם הוא עובר אל אברי הרבייה כולל עטינים, רחם, אשכים ובנוסף עמוד שדרה, כבד, טחול ועיניים. 

סימני המחלה רבים ומגוונים ותלויים באיברים אשר נפגעים. הסימנים עלולים לכלול עייפות, חום, חולשה, ירידה במשקל, הגדלת קשרי לימפה, דלקות עיניים, כאבים בעמוד שדרה, צליעות או שיתוק של רגליים אחוריות, חוסר פוריות או עקרות, ספיגת עוברים או הפלות או המלטה של גורים חלשים או לא מפותחים אשר ימותו תוך מספר ימים מהלידה, איכות ירודה של זרע, דלקת של האשכים או של שק האשכים, פריחה על שק האשכים, שינויים בגודל האשכים כמו אשכים גדולים עקב בצקת/דלקת או קטנים עקב ניוון ופגיעה בכליות. תמותה מהמחלה נחשבת לנדירה.

ברוצלוזיס היא מחלה זואונוטית (מדבקת לבני אדם). ההדבקה בבני אדם היא במגע עם גורים, נפלים ושיליות בהם קיים ריכוז גבוה מאוד של החיידק בנוזלי ההמלטה וההפרשות הווגינליות של הנקבה. הדבקות אחרות דווחו במגע עם כלבים נגועים וההפרשות שלהם. סימני המחלה בבני אדם כוללים חום, חולשה, כאבי ראש, בחילה, הזעת יתר, אבדן משקל, רעד, הגדלת קשרי לימפה, טחול או כבד, דלקות מפרקים, מחלת מסתמי הלב, דלקות בעצמות, אבססים בחוט השדרה או פגיעות עצביות אחרות, ובמקרים נדירים אפילו מוות.

אבחון המחלה בכלבים נעשה על ידי היסטוריה מתאימה של הרבעות או זיווגים, סימנים קליניים, בדיקות דם ושתן, בדיקת זרע בזכרים, צילומי עמוד שדרה ובדיקות סרולוגיה ספציפיות.

טיפול ומניעה כוללים עיקור/סירוס של כלבות/כלבים נגועים, טיפול אנטיביוטי על ידי שילוב של שתי סוגי אנטיביוטיקה למשך 6-8 שבועות ובדיקה סרולוגית אחת ל-3 חודשים עד לקבלת שתי תוצאות שליליות עוקבות. למרות הטיפול באנטיביוטיקות והבדיקות הסרולוגיות השליליות אין שום טיפול יעיל המבטל לחלוטין את החיידק וכל כלב אשר נדבק בברוצלוזיס נחשב כנדבק לכל החיים אפילו אם הזיהום יופחת על ידי האנטיביוטיקות כי הכלב עלול להפריש את החיידק לסירוגין למשך כל חייו. 

מניעה בכלביות/בתי גידול בהם נתגלו כלבים חיוביים דורשת הפרדה מוחלטת של הכלבים הנגועים ובדיקה תקופתית של כל הכלבים האחרים אשר נחשפו אליהם. יש לבצע בדיקת סרולגיה לכל גור מהבית גידול טרם אימוצו על ידי משפחות.

תוכן עניינים

שתף את המאמר:

Facebook
Email
WhatsApp

נושאים נוספים:

Call Now Button