בחירת מזון לבעל החיים שלכם
בתור וטרינר באשדוד מתקשרים או מגיעים אלי בבית חולים וטרינרי אשדוד הרבה לקוחות עם שאלות לגבי בחירת מזון לבעל החיים שלהם.
החלטתי לצרף לאתר שלי מאמר בנושא באדיבותה של חברתי היקרה ד”ר בילי וילצ’פורט:
מזל טוב, אימצתם חבר חדש והגיע הזמן לחפש מזון מאוזן ומלא שיתאים לאורח החיים של החבר על ארבע.
מדי יום נשאלות בקהילה שלנו שאלות בנושא תזונה כשהמובילה היא איך בוחרים את המזון הטוב ביותר לבעל החיים שלנו.
שוק המזון לחיות מחמד הוא שוק רווי מותגים והצהרות. לכולם יש את המזון הכי טוב, הכי סופר, הכי אולטרא על חלל שקיים. התוויות על המזון מכילות הרבה מידע שנועד לסייע לכם, וגם לווטרינרים, בבחירת המזון המתאים.
אבל, התוויות גם עלולות להכיל מונחים שאין להם משמעות רפואית או בריאותית. משפטים שאינם מבוססים על ידע תזונתי ואין עליהם רגולציה, שתפקידם שיווקי בלבד.
מילים כדוגמת “פרימיום”, “הוליסטי” וכד’. לכן, על מנת לעזור לחברי הקהילה לבחור את המזון האופטימלי עבור בעלי החיים קיבצנו עבורכם/ן מספר המלצות לבחירת מזון, המבוססות על המלצות הוועדה העולמית לתזונה של ארגון הווטרינרים העולמי (WSAVA) עם כמה התאמות מזרח תיכוניות…:)
לפניכם/ן המדריך המקוצר:
בחירת המותג
- הצהרת התאמה תזונתית
המזון חייב להיות מסומן כדי לציין האם הוא מספק תזונה מאוזנת ושלמה עם כל הערכים התזונתיים הדרושים. התווית יכולה לציין גם אם זה נקבע ע”י ניסוי האכלה או ע”י ניסוי האכלה המותאם לשלב בחיי בעל החיים זאת להבדיל מניסוח “עומד בדרישות”.
יש מזונות המיועדים להאכלה לטווח קצר, האכלה לסירוגין או מזון משלים. מזונות עם סימון זה צריכים להוות לא יותר מ- 10% מהתזונה, או להתבצע תחת פיקוח של וטרינר במידה ומדובר בתזונה טיפולית למצב בריאותי מסוים.
אז איך נדע אם המזון מספק את כל הצרכים התזונתיים של הכלב או החתול?
קודם כל נכיר כמה מושגים באנגלית:
AAFCO, FEDIAF , NRC
האיגוד האמריקאי לבקרת איכות מזון לבע”ח : AAFCO
התאחדות תעשיית המזון לחיות מחמד האירופאית : FEDIAF
מועצת המחקר הלאומית האמריקאית : NRC
ה-AAFCO וה-FEDIAF מספקים המלצות תזונתיות לחברות המזון לכל שלבי החיים של בעל חיים בריא (גור, בוגר וכד’). מזונות שהורכבו בהתאם לתקנים והקווים המנחים של FEDIAF וAAFCO חייבים לעמוד בפרופיל התזונתי של ארגונים אלה. לכן יש לבדוק האם על שק המזון מופיע שהמזון מותאם ונבדק לפרופיל התזונתי של AAFCO או FEDIAF.
- סקירת המרכיבים של המזון
בדיוק כמו שאנחנו בודקים את המרכיבים של המזון אותו אנחנו אוכלים, כך גם רצוי לסקור את מרכיבי המזון היבש. אין צורך לרדת לפרטי פרטים (למרות שתמיד מומלץ) אבל כדאי להקפיד על מספר תנאים בסיסיים:
- מומלץ לוודא כי המרכיב הראשון ברשימת המרכיבים הוא חלבון מהחי.
- לוודא שהמזון מכיל דגנים! בשנת 2020 ה-FDA הוציא אזהרה בנוגע לקשר בין מזון נטול דגנים ומחלות לב בכלבים. על כן, למרות הפרסום האגרסיבי של מזונות נטולי דגנים, ההמלצה החד משמעית היא להימנע ממזונות כאלו.
- מומלץ לוודא שיש תוספת של חומצות שומן DHA וEPA.
- התאמה לגיל ולגזע:
יש לא מעט גזעים של חברים על 4, ולא לכולם דרישות תזונתיות זהות. הדרישות התזונתיות של גורים שונות מאלו בוגרים ולכלבים מאוד פעילים יש דרישות מטבוליות גבוהות יותר מאשר לבטלני הספות.
לכן עליכם להתאים את המזון לגיל וגזע הכלב.
לדוגמה: חשוב מאוד להאכיל גורים של גזעי ענק במזון שמוגדר לגורים מגזעי ענק ולא במזון המוגדר רק לגורים. במילים אחרות, הדני הענק שלכם לא אוכל את אותו המזון של השיצ’ו של השכנים.
- האם חברת המזון מספקת אפשרות ליצירת קשר מידית כמו אימייל או מספר טלפון
על נציגי חברות המזון להיות נגישים במקרים של שאלות נוספות כמו ערכים תזונתיים מסוימים שלא מופיעים על התווית. חברות המזון צריכות לספק ניתוח תזונתי ממוצע לרכיבים החיוניים במזון שהן משווקות
- מי מייצר את המזון?
האם החברה מייצרת את המזון במפעלים שלה או יש יצרן אחר שעושה זאת עבורה. ניתן לוודא זאת לפי הכיתוב: מיוצר ע”י, מיוצר עבור או משווק ע”י. לחברות או תאגידים גדולים יש מערכות בקרת איכות מתקדמות ועמידה בתנאים מחמירים, לעומת מזון שמיוצר במפעל שלא ברור מה מנגנון הפיקוח בו עבור שם מותג אחר.
ולמתקדמים:
- האם חברת המזון מעסיקה תזונאי?
תזונאי בעלי חיים הינו אדם בעל הכשרה מתאימה לכך. הכשרה כגון דוקטורט בתזונת בעלי חיים, או רופא וטרינר שסיים התמחות על כל המטלות האקדמיות של ארגונים כמו הקולג’ האמריקאי לתזונה וטרינרית או הקולג’ האירופאי לתזונה וטרינרית. (בישראל, רשימת רופאים וטרינרים לפי מומחיות אפשר למצוא באתר משרד החקלאות)
לאחר שאנו יודעים שמדובר ביועץ מתאים רצוי לבדוק האם מדובר ביועץ חיצוני לו יש השפעה מוגבלת על המוצר לעומת עובד מן המניין לו השפעה רבה יותר על הרכב המוצר.
- מי אחראי על המתכון?
האם מדובר באיש מקצוע בעל הכישורים המתאימים כמו תזונאי אותו הזכרנו קודם? וטרינר? מאלף/בעלים/מגדל?
פיתוח מתכון מאוזן הינו תהליך מורכב הדורש הבנה מעמיקה בתזונת בע”ח, חומרי גלם ותהליכי עיבוד מיוחדים, התאמת ערכים תזונתיים הנלמדים במוסדות כמו בתי ספר לוטרינריה.
- אילו תהליכים ובדיקות איכות עוברים הרכיבים והמוצרים המוגמרים?
מעבר לפרופיל תזונתי מתאים היצרן צריך שתהיה לו בקרת איכות נאותה כדי להבטיח שהמזון בטוח לשימוש עבור בעל החיים ובסביבת הבעלים. לוודא שהמזון עבר ניתוח תזונתי סופי, בדיקת רעלים, בדיקת מזהמים, בדיקה של האריזה ולוודא את חיי המדף של המזון.
- איזה מחקרים מבצע היצרן האם מדובר במחקרים שפורסמו בכתבי עת מדעיים?
חברות המייצרות מזון לחיות מחמד לא מחוייבות לערוך מחקרי תזונה. אבל אם כן פורסם מחקר מדעי שנערך על ידן זהו סימן למקצוענות ורצינות ומראה שבריאות חיות המחמד חלק מהותי מהחברה. ניתן לראות זאת בחברות מסוימות אשר מייצרות מתכונים ופטנטים ספציפית בתזונה הרפואית המותאמת למצבים רפואיים מיוחדים.
בתאבון!